2014.11.14., BBC News, Business

Interjú Tóth Péterrel, az Országos Mangalica Tenyésztők Egyesületének elnökével a fajta megmentéséről: Saving Mangalica: How the rare "sheep-pig" was rescued

 

2014.11.10. Michigan

A Michigan Business Network munkatársa, Chris Holman a Business Beat című rádióműsorban beszélget Tóth Péterrel, az Országos Mangalica Tenyésztők Egyesületének elnökével és Marc Santuccival, a Pure Mangalitsa társtulajdonosával a mangalica történelméről valamint a fajta iránt való folyamatos keresletről.  

Interjú - Michigan Business Network


2014.10.29.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének 20 éves, jubileumi díszülésére került sor az Országház Felsőházi Termében. Az ünnepi megemlékezésen felszólalt Dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter és Tóth Péter egyesületi elnök. A rendezvényt Dr. Szabó Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének titkára nyitotta meg.

Sajtótájékoztatóval és ünnepélyes díjátadóval egybekötött rendezvényen jelen volt, a többi között, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, a NÉBIH elnöke, Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Czerván György Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár továbbá Gajda Róbert Békés megyei kormánymegbízott, Dr. Görgényi Ernő Gyula város polgármestere. Az ünnepi ülésre meghívást kaptak mindazon gazdák, akik áldozatos munkával küzdöttek a kihalásra ítélt fajta megmentéséért valamint a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének aktív tagjai, mikro-, kis- és közepes családi gazdálkodók, vállalkozások és vezető húsipari cégek képviselői, szakértők és piacfejlesztési tanácsadók.

Sajtóközlemény

MOE 20 éve - kisfilmMegjelent a világ első mangalica képregénye. Torimo Matsumoto japán anime művészt fogadta Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Az amerikai álom japán módra, avagy a Mangalica-ügyirat: 


Ms. Torimo Matsumoto, a japán manga rajzoló lány egy kihalás veszélyeztetett fajokat bemutató dokumentumfilmben találkozott először a mangalica sertéssel. Ebben egy magyar úr interjút adott a mangalica állomány megmentésének történetéről, mely a ’90-es évekbenzajlott. Kétségtelen, hogy a szőke és vörös mangalicákat látva szerelem volt ez első látásra…… és nem sokkal később Ms. Matsumoto első mangalica mangája is napvilágot látott. Amikor a szegedi szalámigyár japán képviseleti irodájának vezetője rátalált a képregényekre a történet új fordulatot vett. Így külön felkérés alapján Ms. Matsumoto elkészítette a kiadvány speciális kiadását, mely a mangalicahúsból készült export termékek Japánban való megjelenésének ötödik évfordulójára született meg.

Sajtóközlemény

A világ első mangalica képregénye

 

TV2 Mokka, 2014.05.07.

Nézze meg a Mokka felvételét

"Akár sushi is készülhet a magyar mangalica húsából, Japánban ugyanis egyre népszerűbb ez az állat. A Mokka vendégei a témában Tóth Péter, az Országos Mangalica Tenyésztők Egyesületének elnöke, Torimo Matsumoto, anime rajzoló, valamint Nagy Anita tolmács voltak. Tóth Péter elmondta, hogy valóban lehet sushit készíteni belőle, ami nagyon finom. Elmondása szerint öt éve van jelen a magyar mangalica Japánban, csak Tokióban 170-180 étteremben. A legfelső kategóriához tartozik, a luxuséttermekben van étlapon. Torimo Matsumoto nagyon szépnek találja Magyarországot, úgy véli, sok a régi épület hazánkban. Az anime készítő elmesélte, hogy először egy délutáni televíziós műsorban találkozott a mangalicával, és rögtön kedves karakternek látta. Tóth Péter elmondta, hogy egész sorozat készül az állatokról, és ő egy különszámban szerepel. Torimo Matsumoto elmesélte, hogy a sorozat címe a Bar: Mangalica, mert van egy ilyen nevű bár Tokióban. A csapos itt egy mangalica, aki italt készít a vendégeinek és elbeszélget velük. Egy nap megjelenik a bárban Tóth Péter szán, és pálinkából készít neki koktélt a csapos. A történet szerint a csapos az első mangalica, akit megmentett a kipusztulástól. Tóth Péter elmondása szerint a mangalicából a világ legjobb minőségű sertéshúsát állítják elő. Az anime rajzoló vallott arról is, hogy miért eszik meg ezt az aranyosnak tartott állatot."


Agroline, 2014.05.08.

Japán anime hős lett a magyar őshonos sertés

"Mangalicáról szóló japán képregényt mutattak be sajtótájékoztatón, Budapesten. Torimo Matsumoto képregényének főhőse Tóth Péter, a Mangalica Tenyésztők Országos Egyesületének elnöke, aki 20 évvel ezelőtt áldozatos munkával mentette meg a mangalicát a kihalástól."


Agroinform, 2014.05.08.

Anime hős lett a mangalica

"Mangalicáról szóló japán képregényt mutattak be sajtótájékoztatón, Budapesten. Torimo Matsumoto képregényének főhőse Tóth Péter, a Mangalica Tenyésztők Országos Egyesületének elnöke, aki 20 évvel ezelőtt áldozatos munkával mentette meg a mangalicát a kihalástól."

 

Blikk, 2014.05.08.

Képregényhőst csináltak Orbánból

Budapest - Malacok között koccintó mesehőst csinált Orbán Viktorból a kormányfő japán vendége

"Torimo Matsumoto (27) mangarajzművész szerdai közös ebédjükön készített egy tollrajzot, Orbán Viktort a kép bal oldalára pingálta. Leginkább talán frizurájáról lehet felismerni a kormányfőt, alul maga a rajz készítője látható. A harmadik szereplő Tóth Péter, a hazai mangalicaprogram megteremtője. A japán vendég a magyar mangalicáról formázott képregényhőséről lett ismert Japánban."


Life.hu, 2014.05.07.

Egy japán lány kalandja a magyar tanyán

"Mesébe illő történet, ahogy a mangarajzoló Torimo Matsumoto Magyarországra került, hogy az őt megihlető mangalicákkal - igen, jól olvastad: mangalicákkal - találkozzon, és kipróbálja, milyen az igazi magyar virtus."


Élelmiszer.hu, 2014. 05.08.

A mangalica távol-keleti karrierje

"Mangalicáról szóló japán képregényt mutattak be sajtótájékoztatón, Budapesten. Torimo Matsumoto képregényének főhőse Tóth Péter, a Mangalica Tenyésztők Országos Egyesületének elnöke, aki 20 évvel ezelőtt áldozatos munkával mentette meg a mangalicát a kihalástól."


Duna TV, Gazdakör, 2014.05.12.

Japán képregényhős lett a mangalica

 

Euroastra, 2014.05.11

Japán animehős lett a magyar őshonos sertés

"Mangalicáról szóló japán képregényt mutattak be sajtótájékoztatón Budapesten. Torimo Matsumoto képregényének főjőse Tóth Péter a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke, aki 20 évvel ezelőtt áldozatos munkával mentette meg a mangalicát a kihalástól."

  

Az N-3 zsírsavakban dúsított mangalica karaj előállításához szükséges kutatás-fejlesztési projekt

 

Az Olmos és Tóth Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1991-től a mangalica ismételt felszaporításán dolgozik. A mangalicák magyar takarmány és magyar élőmunka felhasználásával a hazai sertéstelepeken híznak meg, és Magyarországon kerülnek vágásra és feldolgozásra. Sonkáik Spanyolországba kerülnek továbbérlelésre, míg többi részeikből hazai húsipari cégek készítenek mangalica termékeket, melyek ma már elérhetőek nem csak itthon, hanem a világ legnagyobb prémium húspiacain is (Németország, Hollandia, Japán, Oroszország, Egyesült Államok).
 
Az OLMOS és TÓTH Kft. (Cg. 09-09-001527; 4025 Debrecen, Hatvan u. 6.) a GOP-1.1.1-11-2012-0113 azonosítószámú, „N-3 zsírsavakban dúsított mangalica karaj előállításához szükséges kutatás-fejlesztési projekt megvalósítása OLMOS és TÓTH Kft-nél” című, 320.010.600 Ft összköltségű pályázatát, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Irányító Hatóság vezetője 203.998.757 Ft összegű vissza nem térítendő támogatásra érdemesnek ítélte, amelyet 116.011.843 Ft önerő egészít ki.Jelen projekt tárgya az N-3 zsírsavakban dúsított mangalica karaj előállításához szükséges kutatás-fejlesztési projekt megvalósítása. A projekt célja egy új funkcionális élelmiszer előállítása, egy olyan élelmiszeré, amely tápértéke, biológiai hasznosulása alapján - igazolhatóan többlet egészségügyi hatással rendelkezik: n-3 zsírsavakban dúsított mangalica karaj. Az N-3 zsírsavak csökkentik a vér LDL szintjét, késleltetik a véralvadást, a gyulladásos folyamatokat, az ízületi- és immun-betegségeknél gyógyhatásúak és fékezik a máj lipogén enzimeit. Tartós fogyasztás esetén csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatos betegségek, és a központi idegrendszeri megbetegedések előfordulása. A projekt keretében a kutatás-fejlesztési munkálatokban részt vesznek az Olmos és Tóth Kft. legjobb munkatársai, valamint külső szakmai szervezetek is. A projekt során a személyi jellegű és szolgáltatási költségek mellett, eszközvásárlásra kerül sor, valamint anyagbeszerzési költségek merülnek fel.A projekt tervezett időtartama: 2012.09.01.-2014.06.30.
A projekt megvalósulásának helyszínei:
- 4522 Nyírtass, Budai Nagy Antal u. 1/B, hrsz. 074/9,
- 4535 Nyíribrony Újtelep 1/B külterület 0200/4.hrsz 0200/4

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.nfu.hu
Közreműködő szervezet:
MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. www.magzrt.hu